Subscríbete a las noticias con: RSS Facebook Twitter En tu correo

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Campanya de difusió del jaciment romà de l’Almadrava als Poblets

20130909-172717.jpg

Del dia 15 de juny fins al 8 de setembredel 2013 ,  s’ha disposat a la Marina Alta, d´un nou atractiu cultural, una vil•la romana museïtzada amb servei de visites guiades especialitzades.

CMA | ELS POBLETS [09/09/2013 - 14:30 h].- El jaciment arqueològic de l´Almadrava, situat al terme municipal dels Poblets (Setla, Mirarrosa i Miraflor), és una vil•la típica de zona costanera. Seria un establiment en activitat entre el segle I i IV dC, situat 10 km. al nord del municipi de Dianium (Dénia), amb una zona de port o ancoratge propi i una economia basada en la producció i comercialització de materials per al comerç de productes com el vi i l´oli, bàsics en l´economia romana.

El que avui coneguem com Vila romana de l´Almadrava, es va descobrir a finals dels anys cinquanta, l´any 1957, quan no era mes que terreny dedicat a l´agricultura.

Es van documentar les estructures i es va estudiar la ceràmica arreplegada en superfície, donant li una cronologia entre els segles I i V d. C i ja constatant que es tractava d´una Vil•la romana amb una producció important d’àmfores durant l´Alt imperi.

Van passar els anys i en desembre de 1984, es una començar l’excavació per part del Museu arqueològic de Dénia al a les hores anomenat “Hort de Santonja”, vist la importància del lloc, es va autoritzar a realitzar uns sondejos a la parcel•la, que van permetre delimitar el jaciment, en un àrea de 9000 m2 amb una gran concentració de vestigis arqueològics.

Amb això s´inicià l´ excavació en extensió de dos sectors, per intentar delimitar els forns i la zona de escombreries i així poder confirmar la producció d’àmfores, d´altres ceràmiques comunes i de materials de construcció.

20130909-173006.jpg
Les viles romanes tenen diverses zones, per un costat la part urbana, on vivia el propietari i per altra la part rústica, on estaven els esclaus i els tallers.

En el nostre cas, pràcticament no coneixem res de la zona urbana, però coneixem molt be la zona rústica.

Segons alguns investigadors, aquest taller era un dels més importants de la Mediterrània occidental.

Després d´anys de excavacions amb aquests resultats, es van donar les passes necessàries per a la seua museïtzació a les primeries dels anys 90, obrint el jaciment al gran públic en 1995.

Per alguns motius, va estar tancat durant anys degradant-se les seues estructures i la seua museïtzació.

Ja a l´any 2012, el ajuntament dels Poblets va netejar el jaciment, que estava en una situació d´abandonament important, es va pintar el tancament metàl•lic i es va retirar la senyalística vella.

Va ser a primeries del 2013 quan l´Ajuntament dels Poblets amb l´impuls de la regidoria de Cultura, van posar els recursos necessaris per impulsar la reobertura del jaciment.

Per celebrar aquesta fita, el Ajuntament dels Poblets i el Institut d´Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), van convocat les II JORNADES DE DIFUSIÓ DEL PATRIMONI ARQUEOLÒGIC I ARQUITECTÒNIC DE LA MARINA ALTA, on durant tres xarrades i una visita guiada es va difondre el patrimoni d´aquesta xicoteta població de la comarca.

El dia 7 de juny, es va fer la primera xarrada, on l’arqueòleg Josep Antoni Ahuir, va parlar sobre el món romà a la comarca, centrant-se en la Vil•la de l´Almadrava.

Amb aquesta primera xarrada divulgativa, es van assentar les bases del que anava a ser el futur treball de difusió del jaciment, tot seguit, es van crear un cartell actualitzat amb tota la informació i un nou logo del lloc, també es va crear una pagina de Facebook (jacimentromaalmadrava.elspoblets.7@facebook.com) que ja te més de 280 amics i un correu electrònic (figlina_almadrava@hotmail.es).

El 14 de juny es va reobrir el jaciment de forma oficial, amb una roda de premsa, per informar als mitjans de comunicació i a partir del 15 hem vam obrir, amb un horari de dimarts a diumenge, de 9:30 a 13:30, amb visita lliure i un pase de visita guiada a les 12:00 hores. Les visites les hem fetes segons el grup, en Castellà, valencià i angles. Hem comptat amb fullets i resums sobre el jaciment en cinc llengües (Castellà, Valencià, Angles, Francés i Alemany).

També hem disposat d´altres materials turístics del poble així com d´altres pobles de la comarca.

20130909-173113.jpg

Les dades de visitants: de la expectació inicial a la consolidació del producte:

Del 15 de juny fins al 8 de setembre, és a dir en quasi 3 mesos, hem arreplegat les següents dades de visitants:

En nombre total ens han visitat: 853 persones – Més les més de 100 persones al recital de poesia. El resultat final s´apropa a les 1000 persones.

Per edats:

-Adults: 621

-Xiquets: 232

Per nacionalitats:

Locals: 87 – 10%

Espanyols: 583 – 68%

Anglesos: 69 – 9%

Francesos: 55 – 7%

Alemanys: 49 – 6%

Altres nacionalitats: no arriben al 1%

-Rússia: 4

-EEUU: 3

-Portugal: 3

-Colombia: 2

-Irlanda 2

En aquest període de reobertura em tingut dos visites concertades, una del IECMA, dins les II Jornades de difusió i una visita del Col•legi públic del municipi.

Per acabar la temporada d´estiu, hem realitzat un acte un poc especial amb el títol: LA VIL•LA DE L´ALMADRAVA TORNA A LA VIDA.

Es tractà d´acte cultural amb l´ afegit de la visita nocturna i una degustació de cuina romana.

El esquema va ser el següent:

-Presentació al jaciment del poemari de l’arqueòleg de Gandia Carles Miret, es tracta d´un poemari amb temàtica arqueològica.

-Recital de poesia d´autors (Enric Soria, Kavafis…) que han tractat temes com el mon clàssic, el pas del temps, l´arqueologia…

-Visita nocturna a la llum dels estels

-“Picaeta” a base de productes romans (Pa, oli, vi, peix i fruits secs)

Per fer aquestes propostes didàctiques hem contat amb el suport de l´Ajuntament dels Poblets, el Col•legi Públic dels Poblets i diversos voluntaris.

Va ser tot un èxit, ja que van vindre més de 100 persones.

Després de la feina feta, hem de fer un balanç positiu per que hem comptat amb una bona participació per part dels veïns i veïnes del poble, dels turistes i visitants que han gaudit de la nostra platja, de la nostra gastronomia però enguany també del nostre patrimoni històric.

Així que podem estar satisfets i afirmar que hem aconseguit l’objectiu de difondre el patrimoni dels Poblets, dotant al nostre municipi d´un complement cultural.

avatar Escrito por en 9 septiembre 2013. Archivado en Comarca,Crónica 24 Horas,Cultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry